Hunker jij ook naar erkenning en waardering?

30 januari, 2019

"Ik miste jarenlang de erkenning en waardering van anderen. Ik hunkerde er zo naar en deed er alles voor om het van anderen te mogen ontvangen. Voldeed de hele dag aan verwachtingen van anderen. Zette zelfs mijn kernkwaliteit inlevingsvermogen in om te kunnen inschatten welk antwoord of actie de ander wilde zien of horen. Ging daarvoor zo nodig ver over mijn eigen grenzen. Met dat ene doel, erkenning en waardering van die ander. Totdat een coach mij liet inzien dat ik “junk” afhankelijk gedrag had ontwikkeld. Ik zag toen in dat als de ander mij geen erkenning en waardering gaf, ik me heel slecht voelde en nog meer in het afhankelijke patroon gedrag stapte.

Bovendien stelde hij mij 2 vragen en die stel ik nu ook aan jou: Waarom heb jij erkenning en waardering nodig van anderen? Wie is daar in eerste instantie verantwoordelijk voor? Oeps …"

Omdat ik iedereen, ook jou, haar/zijn leven gun met zingeving, werkplezier en levensgeluk, heb ik als ervaringsdeskundige 7 tips voor jou om zelf zorg te dragen voor erkenning en waardering van jezelf. Om van 'jezelf te houden' en 'jezelf lief te hebben'!
 

Voel je als mens onvoorwaardelijk OK

Je kunt er voor kiezen om jezelf als mens onvoorwaardelijk OK te voelen. Dit mag namelijk niet het gevolg zijn van iets. Als mens ben je OK en waardevol, los van wat je presteert! 
 

Ontwikkel een heldere positieve visie op jezelf

Ga bij jezelf na waar jij echt blij van wordt, wat jou positieve energie geeft, wat jij belangrijk vindt, waar jij in gelooft en waar jij voor staat. 
 

Zorg voor een omgeving en ga doen waar jij GELUKkig van bent

Zorg voor een omgeving, mensen om je heen die jou positief ondersteunen in waar jij naar toe wilt. Ga die weg en ga doen waar jij GELUKkig van bent. Privé en in jouw werk en laat je daarin niet leiden wat anderen er van vinden.
 

Wees heel heel eerlijk naar jezelf

Pak nu je geluk, ook al zijn het kleine momenten, maar wacht niet op de toekomst! Ben dankbaar voor deze momenten.

Kijk eerlijk naar je gevoelens en erken deze. Ook negatieve gevoelens mogen aandacht krijgen. Blijf je hangen in negatieve gedachten? Bekijk dan of het waar is wat ze vertellen of dat je ze kunt vervangen voor mooiere gedachten.
 

Bouw vertrouwen

Vertrouw erop dat je dingen kunt. Voel wat je wilt bereiken en concentreer je daarop. Je zult zien dat je het met eigen kracht voor elkaar kunt krijgen. Het vertrouwen in jezelf zal groeien als je positief bent naar jezelf. Geef jezelf regelmatig een schouderklopje en stop met piekeren. Piekeren over het verleden levert niets op en kun je niet meer veranderen. Piekeren over de toekomst is onnodig want je kunt deze met jouw positiviteit en vertrouwen in jezelf nog doen veranderen.
 

Wees trouw aan jezelf

Mocht je op weg naar jouw doelen tegenslagen en teleurstellingen ondervinden, gooi het bijltje er niet bij neer.  Ook al is het eerste resultaat niet direct behaald, dat is niet altijd het belangrijkste. Jouw weg er naar toe is minstens zo belangrijk. Waardeer je inzet, jouw drive dat je er voor gaat, ook al is het resultaat (nog) niet wat je verwacht had. 
 

Leer vergeven

Ook jij zult net als ieder ander fouten hebben gemaakt in het verleden en nog gaan maken in de toekomst. Veroordeel je zelf daar niet om, maar zie het als een leerproces. Bied je excuses aan anderen en vergeef jezelf deze fouten omdat het nooit jouw intentie is geweest.

Ik gun jou ook de positieve ervaring van het effect van bovenstaande 7 tips. Ik beloof je hierdoor meer zingeving, werkplezier en levensgeluk!

 

Categorieën

Archief