7 valkuilen om je dromen en doelen te realiseren

14 december, 2018

Weigeren te reflecteren door in de spiegel te kijken

Als je onderweg obstakels of tegenslag ervaart kan dat de schuld zijn van andere mensen, de maatschappij of het lot. Daarentegen is het belangrijk altijd je eigen aandeel daarin te herkennen en te erkennen. Daar leer je van en dan kan je het in de toekomst anders doen. 

Ook wanneer het wél lekker gaat, mag je jezelf een blik in de spiegel gunnen. Voor een welverdiende glimlach of schouderklopje. Weet waarom het op rolletjes loopt, zodat je die inzichten kan gebruiken voor de rest van de weg naar jouw droom.
 

Je droom tot 100% nauwkeurig vastspijkeren in je geheugen

Op weg  naar jouw droom werkelijkheid te laten worden krijg je beslist nieuwe inzichten en ideeën. Het is dan ook normaal dat je droom of delen ervan onderweg veranderen. Of uit meerdere opties is het beter dat je een andere weg neemt. 

Je plannen onderweg bijstellen is oké. Als je onderweg blijft reflecteren, kan je jouw doel blijven aanscherpen en dichterbij jezelf en wat je echt wilt komen. Jij groeit immers als mens en je dromen veranderen mee.
 

Je afvragen of dit het wel is

Misschien ben je bang dat jouw droom in de realiteit tegenvalt. Accepteer die mogelijke teleurstelling. Dan heb je het maar wel mooi geprobeerd en hoef je later geen spijt te hebben. Het gevoel van teleurstelling is van korte termijn, spijt gevoel blijft heel lang knagen.

Maar het mooie is: je kunt de lat weer hoger leggen. Je leven houdt niet ineens op en er komen beslist nieuwe dromen op je pad. Zo groei je juist.


Het steeds maar doorschuiven syndroom

Ook als we iets heel graag willen, denken we vaak dat nu niet het juiste moment is. Eerst nog … Als ik dat .. dan ……. Liever wacht je op meer tijd en energie, een volle bankrekening, meer ervaring. Je houdt jezelf voor dat het er echt “nog wel” van gaat komen. Als de omstandigheden beter zijn.

Doe op dat moment een reality check. Vraag je af wat je écht tegenhoudt om het nú te doen. Nú is het enige moment dat je zeker weet dat je stappen kunt maken om jouw droom te laten uitkomen. Wie weet of je even later wel de kans krijgt?
 

Op jouw veilige plekje willen blijven

Om echt verder te komen en iets te bereiken moet je uit je comfortzone komen. Dat is onzeker en kan je tegenhouden om ervoor te gaan. Risico’s nemen maakt je kwetsbaar. Mogelijk verspil je jouw tijd, geld en energie, want falen kan ook.

Is dat het waard? Om die vraag te beantwoorden, vraag jezelf af hoe het zou zijn om je droom in de ijskast te zetten en nooit te realiseren? Voelt dat verkeerd, dan is jouw droom het waard om na te jagen.

 

Luisteren naar je “ik weet het beter” stemmetje dat jouw wil corrigeren

Jezelf aan blijven zetten tot actie is goed. Succes bereiken vraagt immers discipline, hard werken en doorzettingsvermogen. Maar jezelf verwijten maken als iets even niet lukt gaat je niet helpen. Bedenk dat elk volgend stapje, hoe klein ook, jouw dichter bij je doel brengt en ook de volgende in gang zet. Veel doelen zijn voor de langere termijn en gaan dus niet sneller vooruit als de rij voor de ticketkassa van jouw favoriete muziekband, dance event of sportploeg .

Vier ook kleine successen waardoor er een geluk stofje vrij komt in je hersenen. Hierdoor blijf je gemotiveerd om jouw einddoel te halen, in plaats van jezelf te verwijten dat je er nog niet bent.
 

Hangen aan ‘gouden adviezen' van anderen

Mensen helpen elkaar graag en daar hoort ook ongevraagd advies bij. Het loont om hier uit te halen wat voor jou relevant is en jou helpt om jouw droom te realiseren, in plaats van jouw te blokkeren. Maar beter is het om gericht hulp te vragen aan de voor jou juiste mensen. Tenslotte is het jouw droom en hoe je het aanpakt is helemaal aan jou. 

Bedenk ook dat anderen je misschien willen beschermen voor een mislukking. Dat is goed bedoeld, maar als zij hun onzekerheid op jou projecteren kan dat je belemmeren. Ook dan kan je maar beter je eigen plan trekken.

 

Categorieën

Archief